Proč jíst kapra? 2. díl
apr je zdrojem kvalitního masa a jeho konzumace tak velmi prospívá našemu zdraví. Kapří maso nejenže obsahuje nízký podíl tuků a je zdrojem lehce stravitelných bílkovin.
Kapr je zdrojem kvalitního masa a jeho konzumace tak velmi prospívá našemu zdraví. Kapří maso nejenže obsahuje nízký podíl tuků a je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, ale zároveň patří k cennému zdroji omega-3 nenasycených mastných kyselin působící preventivně proti civilizačním chorobám.
Velmi cenné biologické látky, nacházející se v tucích ryb, jsou polynenasycené n-3 mastné kyseliny (omega-3 kyseliny). U těchto látek bylo zjištěno mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Jejich biologické účinky totiž velmi příznivě ovlivňují srážlivost krve (působí protisrážlivě), metabolismus cholesterolu a zcela logicky vedou ke snížení rizika srdečních a cévních onemocnění. Nejvýznamnějším přirozeným zdrojem n-3 polynenasycených mastných kyselin je proto rozhodně rybí maso. Pravidelnou konzumací kapra a dalších druhů ryb tedy můžete sami pozitivně ovlivňovat své zdraví.
V kapřím mase se také v příznivých poměrech nacházejí všechny esenciální aminokyseliny, což je z hlediska příjmu bílkovin srovnatelné s masem teplokrevných zvířat. Pro kaprovité ryby je také typické větší množství leucinu a lysinu, obdobně jako u mořských ryb.
Lehká stravitelnost kapřího masa je dána jeho strukturou. Na rozdíl od masa teplokrevných živočichů totiž obsahuje kratší svalová vlákna a velmi malé množství nestravitelného vaziva. Toho je využíváno zejména pro různé typy dietních pokrmů.
Současný dlouhodobý výzkum, který probíhá v jižních Čechách, potvrzuje příznivé tendence snižování hladiny krevního cholesterolu a to právě při pravidelném zařazení sladkovodních ryb do jídelníčku.
Server Error
We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.
error 500