Představení pstruha duhového

13. 01. 2018
P

řestože pstruh duhový je u nás všeobecně znám i rozšířen a početností převyšuje pstruha obecného, jedná se o nepůvodní druh, který k nám byl přivezen koncem 19. století, konkrétně v roce 1888, z Německa, kde už byl tou dobou chován několik let.

Přestože pstruh duhový je u nás všeobecně znám i rozšířen a početností převyšuje pstruha obecného, jedná se o nepůvodní druh, který k nám byl přivezen koncem 19. století, konkrétně v roce 1888, z Německa, kde už byl tou dobou chován několik let.

Tento druh pochází ze západní části severní Ameriky, kde žije v horských potocích, velkých řekách a v příbřežní části oceánu. Právě tam také vytváří řadu forem, podobně jako v Evropě pstruh obecný.

Pstruh duhový je krátkověkou rybou dožívající se ve volné přírodě 3–6 roků, ojediněle až 10 let. Pokud má dostatek potravy, roste velmi rychle, zvláště pak ve stojatých vodách. V prvních 3 letech pohlavně dospívá, tření probíhá od konce března do první poloviny května. K výtěru dochází v proudech, kde samice a v menší míře i samec vytloukají do štěrkopískového dna miskovitou prohlubeň, do níž jsou ukládány jikry. Bylo pozorováno však i tření v nádržích na písčitém dně. Na 1 kg hmotnosti samice připadá 2500–8500 jiker a vývoj oplozených jiker trvá v závislosti na teplotě vody 35–45 dní.

Typické znaky

Tuková ploutvička, drobné tečky tmavé barvy na ocase i ploutvích, růžový nebo načervenalý pruh na bocích.

Rekordní pstruh byl uloven v r. 1966 v jezeře Jewel Lake v Britské Kolumbii (Kanada) – 23,6 kg, 122 cm. Průměrná váha lovených ryb se však pohybuje v rozmezí mezi 0,30–0,40 kg.

Nutriční hodnoty – množství na 100 g

Kalorie (kcal)    140

Tuky                     6g

Nasycené mastné kyseliny                 1,4 g

Polynenasycené mastné kyseliny      1,5 g

Mononenasycené mastné kyseliny    2 g

Trans-nenasycené mastné kyseliny   0 g

 

Cholesterol     59 mg

Sodík              51 mg

Draslík            377 mg

Sacharidy         0 g

Vláknina         0 g

Cukr                0 g

Bílkoviny        20 g

Vitamin C       2,9 mg

Vitamin B6     0,3 mg

Železo               0,3 mg

Hořčík               25 mg

Ryba na talíř

Ryba na talíř

Projekt Ministerstva zemědělství na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň je zaměřena na zprostředkování kontaktu zákazníka s lokálním dodavatelem sladkovodních ryb a na prezentaci rybí kuchyně. Poukazuje na to, že rybí maso je nejen chutné, ale především obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny.


Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500