Jamboz

02. 10. 2016
J

e mi ctí vám dnes představit farmu z mého rodného města. U nás v Čáslavi totiž Jamborovi vybudovali rodinnou farmu zaměřenou na pěstování a prodej zeleniny. Více než 25 let tradice, úcta a pokora k přírodě vám zaručují opravdu kvalitní, zdravou, českou zeleninu.

Je mi ctí vám dnes představit farmu z mého rodného města. U nás v Čáslavi totiž Jamborovi vybudovali rodinnou farmu zaměřenou na pěstování a prodej zeleniny. Více než 25 let tradice, úcta a pokora k přírodě vám zaručují opravdu kvalitní, zdravou, českou zeleninu.

Ještě před samotným založením farmy si rodina pronajala malou zahrádku za městem, na které pěstovali zeleninu pro vlastní potřebu a pro své přátele. Avšak rozhodujícím momentem byl rok 1987, kdy se pan Jambor rozhodl splnit svůj sen. Opustil dlouholeté zaměstnání a pronajal si políčko, na kterém začal hospodařit. Tvrdá práce, dřina a trpělivost se vyplatila. Z malého políčka vyrostlo 35ha úrodné půdy a s ní i rodinná farma Jamboz. Pan Jambor odjakživa dbá na kvalitní odrůdy a sazenice. Sám si je předpěstovává v jednom z pěti vytápěných foliovníků. V ostatních foliovnících se pěstuje především plodová zelenina, rajčata, lilky, okurky, bylinky a další. V nabídce je samozřejmě také kořenová i košťálová zelenina a brambory. Sezónní zelenina, která přes týden vyroste na poli je k dostání ve formě „zeleninové bedýnky“. Obsah zeleniny si nemůže zákazník určit sám, ale je možné bedýnku na přání doplnit. Hlavní myšlenka bedýnek spočívá v konzumaci lokální a rozmanité zeleniny. Můžete se tak seznámit i s cuketovými květy, čokoládovými rajčaty, barevnou mrkví a zeleninou, která není běžně k dostání. Veškerá práce na farmě probíhá za minimálního použití chemie a upřednostňována jsou přírodní hnojiva. Vlastní výpěstky lze zakoupit v prodejně zeleniny a v prodejním skladu v Čáslavi. Jamborovi mají také tradičně stánek na čáslavských trzích. Zajíždějí i na větší trhy v Praze a do dalších měst.

Určitě se podívejte na webové stránky www.jamboz.cz, kde se dozvíte další informace nejen o o farmě a zeleninových bedýnkách. Najdete zde i zajímavé farmářské recepty a krásnou fotogalerii.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500