Biofarma Zelený dvůr

09. 10. 2016
B

iofarma Zelený dvůr se skládá v současné době ze dvou jednotek, a to z pěstírny biozeleniny v Praze Dolních Počernicích a farmy v jižních Čechách v osadě Cikar, kde se chovají hospodářská zvířata.

Biofarma Zelený dvůr se skládá v současné době ze dvou jednotek, a to z pěstírny biozeleniny v Praze Dolních Počernicích a farmy v jižních Čechách v osadě Cikar, kde se chovají hospodářská zvířata.

Hospodaření na Biofarmě Zelený dvůr začínalo celkem nenápadně. V roce 2004 si majitelé pořídili pár ovcí plemene Suffolk. Počet ovcí se však postupem času stále zvyšoval o jehňata, a tak bylo nutné stádečko z Dolních Počernic přestěhovat, a to v tomto případě na jih Čech. K ovcím přibylo postupně i deset kusů jaloviček plemene Highland z Rokytnice v Jizerských horách a jeden plemenný býček ze Šumavy. V roce 2009 byl chov skotu rozšířen o několik kusů černých jalovic plemene Aberdeen Angus z Havlíčkova Brodu a býčka stejného plemene z Těšenova.

Na zahradě v Dolních Počernicích můžete nyní naopak nalézt klasickou kuchyňskou zeleninu, bylinky, květiny na sušení a topinambury. Součástí zahrady je také ovocný sad plný mladých ovocných stromků a keřů. Farma se také může chlubit malou vinicí, na ploše cca 0,1 ha, kterou by majitelé chtěli postupně rozšiřovat. Farma je součástí ekologického hospodářství „KEZ“ – Kontrola ekologického zemědělství a je také členem Svazu ProBio. Maso zvířat je zpracováváno na bio jatkách Sasov u Jihlavy. A jaká je tedy kompletní nabídka produktů? Farma nabízí hovězí, vepřové a skopové maso v bio kvalitě, domácí klobásy, topinambury, džemy a švestková povidla.

Více o farmě, možnosti zakoupení farmářských produktů a mnoho zajímavých receptů na www.zelenydvur.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500